Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Προβλήματα στη διανομή των OLPC

Το πρόγραμμα "One Laptop Per Child" OLPC, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται και στη χώρα μας διχάζει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τις ηγεσίες πολλών χωρών. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι η "μεγάλη ευκαιρία" για τις αναπτυσσόμενες χώρες για ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών τους. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν τελείως υποκριτικό το ενδιαφέρον των αναπτυγμένων χωρών για την προώθηση του προγράμματος αυτού, καθώς δεν μπόρεσαν χρόνια τώρα να λύσουν βασικά προβλήματα των λαών αυτών.Παραθέτω την είδηση από το BBC και περιμένω σχόλια σας!!


Έλλειψη σωστής σκέψης σε πολιτικούς καταλόγισε εκπρόσωπος του προγράμματος "One Laptop Per Child" [OLPC], της πρωτοβουλίας που έχει στόχο τη διανομή φθηνών φορητών υπολογιστών σε παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς, όπως φαίνεται, η διαδικασία της διανομής παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και μάλλον έχει κολλήσει. Ο Walter Bender, στέλεχος του OLPC, σημείωσε ότι οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν το project, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στη χώρα τους συνεπάγεται και ανάλογο ρίσκο γι' αυτούς και τις θέσεις τους.

Χρειάζονται όμως, συνέχισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, δραματικές αλλαγές καθώς η εκπαίδευση στις χώρες αυτές είναι σε πολύ άσχημο επίπεδο. Από την άλλη, οι πολιτικοί έχουν τα δικά τους επιχειρήματα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας της Νιγηρίας δήλωσε ότι αμφισβητεί την ανάγκη διανομής υπολογιστών σε παιδιά. Ο Dr Igwe Aja-Nwachuku ανέφερε συγκεκριμένα: "Ποιος είναι ο σκοπός τού να δώσουμε υπολογιστές στα παιδιά, όταν δεν έχουν καρέκλες για να καθίσουν όταν διαβάζουν, όταν δεν έχουν φόρμες για να πάνε στο σχολείο, από το οποίο λείπουν και άλλες βασικές υποδομές;"

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: